Gevulde artisjok met lamsschouder

Op 7 mei 2014 om 09:33 geplaatst door BigGreenEgg

Artisjok gevuld met langzaam gegaarde lamsschouder met krieltjes en salsa van gegrilde paprika
Personen 4
De lamsschouder wordt langzaam gegaard. Steek de Big Green Egg op tijd aan of gaar het vlees alvast een dag van tevoren.
Schrijf een review
Afdrukken
Ingrediënten
 1. 1½ kg lamsschouder met bot
 2. 4 grote artisjokken
 3. 600 g nieuwe krieltjes
 4. 3 teentjes knoflook
 5. 2 takjes rozemarijn
 6. 4 takjes tijm
 7. 4 rode puntpaprika’s
 8. 1 kleine rode ui
 9. 2 lente-uitjes
 10. 50 g kappertjes
 11. 1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
 12. olijfolie
Instructies
 1. Verwarm (eventueel een dag van tevoren) de Big Green Egg tot een temperatuur van 120 °C. Plaats de ConvEGGtor, zet hier een ovenschaal of Big Green Egg Drip Pan op, leg het rooster in de EGG en breng de temperatuur weer naar 120 °C. Leg de lamsschouder op het rooster en laat circa 5 uur garen totdat het vlees van het bot loslaat.
 2. Snijd intussen de steel en het bovenste gedeelte van de artisjokken. Was de krieltjes en halveer twee teentjes knoflook. Doe de krieltjes met de knoflook, de takjes tijm en rozemarijn in een grote pan. Leg hier de artisjokken op, voeg zoveel water toe dat de artisjokken onder staan en voeg een flinke snuf zout toe. Leg een deksel, van een iets kleiner formaat dan de pan zelf, in de pan zodat de artisjokken onder water blijven staan. Breng aan de kook en kook in circa 10 minuten gaar. Giet af, laat afkoelen en schep het hooi met een lepel uit de artisjokken.
 3. Neem de gare lamsschouder uit de EGG, laat afkoelen en pluk het vlees van het bot. Verwijder het rooster, de ovenschaal (of Drip Pan) en de ConvEGGtor en leg het rooster terug. Breng de temperatuur naar 180 °C. Was de paprika’s, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gril de paprika’s op het rooster tot ze zacht zijn, keer ze halverwege. Laat de paprika’s afkoelen, verwijder de schil, steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verwarm intussen de Cast Iron Griddle Half Moon of een ovenschaal op het rooster van de EGG.
 4. Pel de ui en het resterende teentje knoflook en snijd fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Fruit de ui en knoflook in olijfolie aan. Roer de kappertjes, het paprikapoeder en de blokjes gegrilde paprika erdoor en breng op smaak met peper en zout.
 5. Meng de helft van de paprikasalsa met het lamsvlees en verdeel het mengsel over de artisjokken (mocht er vlees over zijn, serveer dit dan bijvoorbeeld de volgende dag met rijst). Meng de krieltjes met de lente-ui en een scheutje olijfolie. Rooster de krieltjes op de Cast Iron Griddle Half Moon of in de ovenschaal in circa 15 minuten goudbruin. Plaats tegelijkertijd de gevulde artisjokken ernaast om ze op te warmen.
 6. Zet op ieder bord een gevulde artisjok, schep er wat krieltjes naast en serveer met de salsa.
Bron: Big Green Egg
Big Green Egg Eindhoven | Blog http://www.biggreeneggeindhoven.nl/blog/
Bookmark and Share