Op hooi gerookte carpaccio

Op 25 maart 2018 om 07:31 geplaatst door BigGreenEgg

Op hooi gerookte carpaccio van de Big Green Egg
Personen 8
Vlees roken is een smaakvolle methode om te garen die u misschien niet direct in verband brengt met een carpaccio recept. Toch is carpaccio roken op hooi een aanrader. Het zorgt voor een geweldige smaaksensatie. Doordat de temperatuur niet zo hoog is, blijft de binnenkant van het vlees gewoon rauw.
Schrijf een review
Afdrukken
Ingredi├źnten
 1. 1 kg runderkogelbiefstuk
 2. 50 g pesto
 3. olijfolie
 4. balsamicoazijn
 5. 4 el pijnboompitten
 6. 50 g rucola
 7. 50 g geschaafde Parmezaanse kaas
Instructies
 1. Schuif de luchtregelaar onderaan de keramische basis van de Big Green Egg helemaal open. Steek de houtskool in de Big Green Egg met drie aanmaakblokjes aan en laat de deksel ongeveer 10 minuten open staan. Maak intussen een flinke hand hooi in een bak met water nat.
 2. Plaats na 10 minuten, of als ongeveer een derde van de houtskool gloeit, het rooster in de EGG en maak een bedje van het natte hooi op het rooster. Wacht tot het hooi enigszins begint te roken, leg de biefstuk op het hooi en sluit de deksel van de EGG direct. Het direct sluiten van de deksel is belangrijk om te voorkomen dat het hooi gaat branden, in dit stadium mag het hooi alleen roken. Houd om dezelfde reden een zeer kleine opening van de luchtregelaar en de margrietschijf aan, zodat er voldoende zuurstof is om de houtskool te laten gloeien maar het hooi niet zal ontbranden. De temperatuur in de Big Green Egg mag oplopen tot maximaal 130 ┬░C.
 3. Keer de biefstuk na ongeveer 7-8 minuten om, sluit de deksel van de EGG en laat nogmaals 7-8 minuten roken.
 4. Open vervolgens de deksel en wacht tot het hooi gaat branden. Neem de biefstuk uit de Big Green Egg als het hooi is opgebrand. Laat het vlees enigszins afkoelen, veeg de hooiresten eraf en wikkel strak in vershoudfolie. Leg anderhalf tot twee uur in de diepvries om er straks makkelijker dunne plakjes van te snijden.
 5. Snijd de biefstuk in dunne plakjes en verdeel dakpansgewijs over de borden. Laat indien nodig op kamertemperatuur komen. Schep op diverse plaatsen een beetje pesto en besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn. Bestrooi met de rucola, de geschaafde Parmezaanse kaas en de pijnboompitten en breng op smaak met peper en zout.
Bron: Big Green Egg
Big Green Egg Eindhoven | Blog http://www.biggreeneggeindhoven.nl/blog/
Bookmark and Share