Aziatisch buikspek en rijst met groenten

Op 18 juli 2018 om 13:05 geplaatst door BigGreenEgg

Aziatisch buikspek en rijst met groenten en zoetzure komkommer
Personen 4
Bij dit snelle recept wordt het buikspek gemarineerd, gegrild en gelakt.
Schrijf een review
Afdrukken
Voorbereidingstijd
35 min
Kooktijd
40 min
Total Time
1 hr 15 min
Voorbereidingstijd
35 min
Kooktijd
40 min
Total Time
1 hr 15 min
Voor de marinade
 1. 100 g gemberwortel
 2. 2 uien
 3. 10 teentjes knoflook
 4. ½ rode chilipeper
Voor de lak
 1. 150 ml ketjap asin
 2. 75 ml gembersiroop
 3. 1 el sambal oelek
Voor de rijst
 1. 400 g zilvervliesrijst
 2. 1 kleine rettich
 3. 1 rode zoete puntpaprika
 4. 1 ui
 5. 6 bosuitjes
 6. ½ bosje koriander
 7. 2 el zonnebloemolie
 8. 2 el sesemolie
 9. 200 g sugar snaps
Voor de zoetzure komkommer
 1. 4 minikomkommers
 2. ½ rode chilipeper
 3. 1 dl azijn
 4. 1 dl gembersiroop
Voorbereiding
 1. Maak de zoetzure komkommer bij voorkeur een dag van tevoren, dan is het nog lekkerder. Snijd hiervoor de minikomkommers in de lengte in 6 lange parten. Snijd de chilipeper zo fijn mogelijk en meng deze met de azijn, gembersiroop en 1 deciliter water in een schaaltje, leg de komkommer in het zoetzuur en bewaar afgedekt in de koelkast.
 2. Schil voor de marinade de gemberwortel en pel de uien en de knoflook. Snijd deze en de chilipeper in grove stukken en pureer in de keukenmachine. Bestrijk de speklappen royaal met het mengsel, dek ze af en laat minstens 1 uur in de koelkast marineren.
Bereiding
 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot 220 °C. Plaats de convEGGtor, zet hier de Rectangular Drip Pan op en Leg de Cast Iron Grid in de EGG. De temperatuur zal dalen, breng de EGG weer naar 220 °C.
 2. Breng intussen voor de rijst een pan met licht gezouten water op het fornuis aan de kook. Kook hierin de zilvervliesrijst zoals aangegeven op de verpakking en giet deze af. Schil de rettich en snijd in blokjes van circa 1 centimeter. Halveer de puntpaprika, verwijder de steek en het zaad en snijd het vruchtvlees in repen. Pel de ui en snijd hem in halve ringen, snijd de bosuitjes in ringetjes. Pluk de blaadjes van de koriander en snijd ze fijn.
 3. Neem de zoetzure komkommer uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Meng de ingrediënten voor de lak in de Cast Iron Sauce Pot.
 4. Verwarm de zonnebloem- en de sesamolie in de Cast Iron Dutch Oven op het rooster van de EGG. Voeg de sugar snaps en de gesneden rettich, puntpaprika, ui en bosui toe en bak in enkele minuten beetgaar. Schep de rijst door de groenten en warm het rijstmengsel op. Sluit tussen de handelingen door steeds de deksel van de EGG. Neem de Dutch Oven uit de EGG en leg de deksel op de pan zodat de rijst met groenten warm blijft.
 5. Leg de gemarineerde plakken buikspek boven de Rectangular Drip Pan op het rooster. Sluit de deksel van de EGG en gril het spek in totaal 15 minuten, keer het spek tijdens het grillen om de 3 minuten om.
 6. Laat de speklappen op het rooster liggen, bestrijk ze met de lak en sluit de deksel van de EGG. Gril 1 minuut, keer de plakken en bestrijk ze opnieuw met de lak. Gril op deze manier in totaal 10 minuten, keer de plakken iedere minuut om en bestrijk ze dan steeds met de lak.
 7. Neem het spek uit de EGG en snijd de plakken in mooie stukjes. Bestrooi ze met de koriander en serveer met de rijst met groenten en de zoetzure komkommer.
Tip
 1. Op dezelfde manier kun je in plaats van buikspek ook plakken procureur marineren en grillen.
Bron: Big Green Egg
Big Green Egg Eindhoven | Blog http://www.biggreeneggeindhoven.nl/blog/
Bookmark and Share