3x SLOW COOKING

Langzaam garen (slow cooking) is één van de bereidingstechnieken waarvoor de Big Green Egg bijzonder geschikt is. Je hebt er niet veel voor nodig: een mooi stuk vlees, wat smaakmakers en de Big Green Egg zijn voldoende. De bereiding is eenvoudig, de tijd doet het werk en je zal versteld staan van het sappige en smaakvolle resultaat. Big Green Egg-expert Ralph de Kok deelt in deze special 3 van zijn slow cooking-recepten: langzaam gegaard buikspek, pulled pork en vitello tonnato.

HET SUCCES VAN SLOW COOKING

Slow cooking is hot! En terecht, want grote delen vlees die je langzaam op de Big Green Egg gaart, worden hierdoor extra smaakvol en sappig. Een ander groot voordeel is dat er vrijwel niets mis kan gaan bij de, eigenlijk heel eenvoudige, bereiding. En met een kernthermometer binnen handbereik heeft het product altijd de juiste garing.

Je kunt de Big Green Egg voor verschillende manieren van langzaam garen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een lekker stoofpotje wat lang in de Cast Iron Dutch Oven op de Big Green Egg heeft geprutteld of een op lage temperatuur gegaarde vis, heel gevogelte of een mooi groot stuk vlees.

Vis hoeft over het algemeen minder lang te garen dan gevogelte en vlees, maar het resultaat is hetzelfde: doordat de eiwitten langzamer stollen krijgt u lekker sappig (vis)vlees dat niet is verbrand of uitgedroogd.

Gebruik bij langzaam garen vooral de Dual Probe Remote Thermometer als je deze in huis hebt. Je steekt de pen tot in de kern van het vlees en stelt de kernthermometer in op de gewenste temperatuur. Als deze is bereikt geeft de ontvanger vanzelf een signaal. Op deze manier zit je altijd goed, ongeacht de afmeting van het vlees.

En omdat een Big Green Egg erg weinig houtskool verbruikt, is de EGG tussendoor bijvullen bijna nooit nodig. Bij slow cooking heb je dus bijna geen omkijken naar je EGG terwijl het product langzaam gaart.

ALGEMENE RICHTLIJNEN VOOR SLOW COOKING

Op slow cooking zijn enkele algemene richtlijnen van toepassing; de koepeltemperatuur is tussen de 70 en 120 °C en er wordt altijd een convEGGtor gebruikt, zodat de hitte van de gloeiende houtskool indirect is. Let bij grote delen vlees op dat de afmeting van het vlees minder groot is dan het oppervlak van de convEGGtor. Door de langdurige garing kunnen de uiteinden anders uitdrogen.

Wil je zonder recept experimenteren? Zoek dan altijd van tevoren de ideale kerntemperatuur op en bedenk dat hoe meer vet het vlees bevat, hoe vergevingsgezinder het is. Een iets hogere kerntemperatuur maakt in dit geval niet uit, maar houd altijd een bij het soort vlees passende minimale kerntemperatuur aan in verband met de voedselveiligheid.

Houd een koepeltemperatuur aan die minstens 10-15 °C hoger is dan de gewenste kerntemperatuur. En plaats eventueel een, al dan niet met een laagje water gevulde, lekbak op de convEGGtor voordat je het rooster in de EGG legt. Zo blijft de convEGGtor mooi schoon en veroorzaakt eventueel vrijkomend vet of sappen geen ongewenste rookontwikkeling.

BEREIDINGSTECHNIEKEN COMBINEREN

Nu kan het zijn dat je het vlees extra smaak wil geven. Dat kan natuurlijk met behulp van een rub, lak of marinade, maar ook door het een karakteristieke rooksmaak te geven door de technieken langzaam garen en roken te combineren. Strooi in dit geval een handje geweekte Wood Chips op de gloeiende houtskool voordat je de convEGGtor plaatst.

En als je de voorkeur geeft aan een lekkere krokante korst kun je ervoor kiezen het vlees naderhand bij een koepeltemperatuur tussen de 180 en 230 °C te grillen. Zonder convEGGtor en eventueel op de Cast Iron Grid, in zijn geheel of in plakken gesneden. Houd er rekening mee dat de temperatuur van het vlees hierdoor nog iets zal stijgen. Grote delen kun je ook eerst grillen, maar bedenk wel dat de koepeltemperatuur niet snel zal dalen tot de ideale slow cooking temperatuur.

Wanneer je van deze kennis gebruik maakt wordt je slow cooking-sessie absoluut een groot succes!

Eet smakelijk!