TAAI TAAI

Kijk jij elk jaar weer uit naar de periode rond sinterklaas omdat je die taaitaai zo lekker vindt? Dit jaar bak jij dit heerlijke snoepgoed gewoon zelf op je Big Green Egg! Je hebt er wel even geduld voor nodig, want het deeg moet een dag rusten voordat je echt aan de bak kunt. Het bakken zelf duurt niet lang. Maak gerust meerdere porties, vlak na het bakken is de taaitaai lekker warm en krokant, na een paar dagen wordt dit sinterklaassnoepgoed steeds taaier. Dus bak je te weinig? Dan is de taaitaai al op voordat ie echt taai is!

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

TAAI TAAI

– 230 g tarwebloem
– 200 g havermeel
– 4 g zout
– 140 + 35 g honing
– 100 ml water
– 90 g donkere basterdsuiker
– 15 g grof gemalen anijszaad
– 10 g bakpoeder
– 1 eidooier

VOORBEREIDING

Meng de tarwebloem, het havermeel en het zout in een mengkom (of in de kom van een keukenmachine met vlinder). Breng de 140 gram honing, het water en de basterdsuiker in een steelpan op het fornuis aan de kook.

Voeg het hete honingmengsel toe aan het bloemmengsel in de kom en kneed totdat er een compact deeg ontstaat. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 1 dag op kamertemperatuur rusten.

BEREIDING

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor, de Stainless Steel Grid en de Baking Stone tot een temperatuur van 180 °C.

Knip een cirkel van bakpapier die op de Baking Stone past.

Kneed de 35 gram honing, het anijszaad en het bakpoeder door het deeg. Vorm een rol van het deeg en rol deze op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ongeveer 1½ centimeter dik en 7 centimeter breed. Snijd de plak in repen van ongeveer 2½ centimeter breed, zodat je repen krijgt van 7 x 2½ x 1½ centimeter. Klop de eidooier los en bestrijk hiermee de bovenkant van de deegrepen.

Leg de cirkel van bakpapier op de hete Baking Stone en leg hier de deegrepen met voldoende tussenruimte op (bak eventueel in porties als niet alle deeg tegelijk op de Baking Stone past). Sluit de deksel van de EGG en bak de taaitaai ca. 15 minuten totdat het deeg mooi gerezen en de taaitaai gaar is.

Haal de taaitaai uit de EGG en laat op een rooster afkoelen.

TIP

Je kunt het deeg voor de taaitaai ook met vormpjes uitsteken of uitrollen tot ongeveer een halve centimeter dik en er met behulp van een speculaasvorm taaitaaipoppen van maken.

Bestuif hiervoor de vorm met bloem en leg het deeg in de vorm. Druk het goed aan en snijd het deeg met een scherp mes langs de bovenkant van de plank af.

Tik met de plank op het werkblad, zodat het deeg eruit valt. Leg de deegpoppen op een met bloem bestoven werkblad apart en maak de rest van de deegpoppen op dezelfde manier.

Eet smakelijk!