BIER EN SPIJS COMBINATIES MET JE BIG GREEN EGG
Je houdt van bier en van barbecue. Samen kunnen ze ook een geweldige combinatie vormen. Maar hoe maak je zelf de beste bier en spijscombinaties? En welke invloed heeft de smaak van de Big Green Egg hierop?
In deze blog leert biersommelier Jelle Yu van brouwerij Jopen in Haarlem je over bier en geeft hij je handige tips voor combinaties met eten.
De smaken van bier

Het samengaan van bier en spijs
Dat wil niet zeggen dat ieder bier zomaar bij elk gerecht past. Jelle beaamt dit: ‘Bij bier en spijs kan het gebeuren dat je gerecht of je bier minder lekker smaakt door de combinatie.
Het kan ook dat de combinatie niets toevoegt, of je gerecht lekkerder smaakt maar het bier juist weg valt. Dat is allemaal niet de bedoeling. Het mooiste is als er een goede interactie is tussen het bier en het gerecht.’
Bruggetjes voor bier en spijscombinaties
Bier met rooksmaak
Wat past het best bij jouw
Big Green Egg gerechten?

Bier bij Amerikaanse stijl BBQ
Bier inschenken
In veel landen wordt er beweerd dat de schuimkraag op bier 2 vingers dik moet zijn na het inschenken.
‘Dat is echt zo’n standaard voor pils’, licht Jelle toe. ‘Bij speciaalbier is de schuimkraag bij het ene bier dikker dan bij de andere. Een dunnere schuimkraag is ook niet zo erg omdat je juist de aroma’s van het bier wilt ruiken. Schenk tarwebieren als weizenbier en witbier wel rustig in. Tarwe bevat veel eiwitten waardoor je in combinatie met het koolzuur in bier veel schuim kunt krijgen.’

Welk glas?
Zo proef je bier het beste
BIERSOORT
KARAKTEREIGENSCHAPPEN
LEKKER BIJ
BIERSOORT
KARAKTEREIGENSCHAPPEN
LEKKER BIJ
BIERSOORT
KARAKTEREIGENSCHAPPEN
LEKKER BIJ
BIERSOORT
KARAKTEREIGENSCHAPPEN
LEKKER BIJ
Blond
Licht bitter, vrij fruitig en een typisch zoetje.
Volle en wat vettere visgerechten.
BIERSOORT
KARAKTEREIGENSCHAPPEN
LEKKER BIJ
Tripel
Blond en zwaar. Niet bitter, volmondig en zoetig met vaak tonen van rijp geel en gedroogd fruit.
Zware visgerechten, vegetarische gerechten met veel aardse tonen, kalfsvlees, kip, kalkoen, gamba’s en kreeft.
BIERSOORT
KARAKTEREIGENSCHAPPEN
LEKKER BIJ
Dubbel
Altijd donker van kleur, maar geen zware stijl. Vaak licht gebrand met tonen van noten en karamel.
Lichte herfstgerechten met gevogelte, salades met noten en rozijnen en bisque.
BIERSOORT
KARAKTEREIGENSCHAPPEN
LEKKER BIJ
Saison
Seizoenbier voor de landarbeiders in België van weleer. Tegenwoordig een stijl die droog, boers, zeer dorstlessend is en een beetje zwavelig kan overkomen.
Zomerse gerechten, bijvoorbeeld gegrilde gamba’s of kreeft.

Biersommelier
Jelle Yu
Eet smakelijk!