Côte de boeuf reverse sear
met verse kruiden

Vaak gril je een steak direct op het gietijzeren rooster, maar de dikkere steaks – vanaf ongeveer 3 centimeter – kun je beter eerst indirect garen voordat je gaat grillen. Dit is de reverse sear methode, een kooktechniek voor op de Big Green Egg waarbij je het ingrediënt eerst op lagere temperatuur met behulp van de convEGGtor op het rvs-rooster gaart, om het vervolgens op hogere temperatuur op het gietijzeren rooster in je kamado te grillen. Hierdoor krijgt je steak de perfect garing. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar is juist heel eenvoudig.

In dit recept voor een côte de boeuf leggen we je stap-voor-stap uit hoe de reverse sear techniek in zijn werk gaat. Met als resultaat een heerlijke steak!

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

CÔTE DE BOEUF

– 1 côte de boeuf
– 3 takjes tijm
– 2 takjes rozemarijn
– 1 el olijfolie
– peper, naar smaak
– zeezout, naar smaak
– zonnebloemolie, om in te vetten

VOORBEREIDING

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot een temperatuur van 160 °C.

Leg de côte de boeuf op je werkblad. Ris de blaadjes van de takjes tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Wrijf de côte de boeuf aan beide kanten in met de olijfolie en bestrooi met zeezout en peper naar smaak en met de tijm en de rozemarijn.

Plaats de convEGGtor en de Stainless Steel Grid, gebruik hiervoor eventueel de convEGGtor Basket; de temperatuur van de EGG zal dalen naar ongeveer 120 °C, houd deze temperatuur aan.

BEREIDING

Leg de côte de boeuf op het rooster en steek de pen van de Dual Probe Remote Thermometer tot in de kern van het vlees. Sluit de deksel van de EGG en stel de temperatuur van de kernthermometer in op 47 °C.

Haal de côte de boeuf uit de EGG als de ingestelde kerntemperatuur is bereikt. Dek losjes af met aluminiumfolie. Verwijder het rooster en de convEGGtor en leg de Cast Iron Grid in de EGG. Sluit de deksel en breng de temperatuur van de EGG naar 220 °C.
Vet het hete rooster met behulp van een prop keukenpapier in met zonnebloemolie. Leg de côte de boeuf op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril de côte de boeuf ca. 2 minuten.

Draai de côte de boeuf een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten zodat er een mooie grillruit ontstaat. Keer de côte de boeuf om en gril nogmaals 2 x 2 minuten, totdat het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 52- 55 °C. Je kunt de kerntemperatuur nu het makkelijkste controleren met de Instant Read Thermometer, deze geeft het aantal graden binnen een paar seconden aan.

Haal de côte de boeuf uit de Big Green Egg. Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Eet smakelijk!