GEGRILDE HELE BAVETTE
VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:
INGREDIENTEN
VLEES
- 1 bavette van ca. 1,5 kg
KRUIDENOLIE
- 1 witte ui
- 3 takjes salie
- 3 takjes oregano
- 3 takjes rozemarijn
- 200 ml olijfolie
VOORBEREIDING
Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en breng, met de Cast Iron Grid, naar een temperatuur van 250 °C.
Verwijder intussen het vlies aan de platte kant van de bavette. Steek hiervoor je mes onder het vlies, pak het vlies vast en snijd langs het vlies omhoog terwijl je je mes tegen het vlies aan houdt.
Snijd de dunne zijkanten van de bavette. Deze kun je straks heel kort aan beide kanten grillen en opeten.
Pel en snipper voor de kruidenolie de witte ui fijn. Pluk de blaadjes van de salie en oregano en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Meng de ui en de kruiden met de olijfolie.


BEREIDING
Leg de bavette op het rooster en gril deze ca. 2 minuten. Draai de bavette een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten voor een mooie grillruit.
Keer de bavette om en gril ook deze kant 2 keer 2 minuten. Houd hierbij een kerntemperatuur van 53 °C aan voor een medium-rare garing.
Je kunt deze meten met de Instant Read Thermometer. Verpak de bavette losjes in aluminiumfolie en laat ca. 6 minuten rusten.
Bestrooi de bavette met peper en zout en snijd in steaks of plakjes. Serveer de kruidenolie over of bij het vlees.
Bier-spijssuggestie
Tijdens een bezoek aan brouwerij Jopen in de Jopenkerk in Haarlem gaf biersommelier Jelle Yu handige tips om bier en spijs te combineren. Bij de gegrilde bavette adviseert Jelle het volgende bier:
De Koyt gruitbier van brouwerij Jopen bevat een karamelbitter door de geroosterde mout. Het bier heeft een beetje eucalyptus en rozemarijn in de smaak. Deze smaak voegt echt iets toe aan de gegrilde bavette. De kruidigheid van het bier komt mooi naar voren en er zit totaal geen bitter bij. Het is een mooi, begeleidend bier wat de smaak van het vlees versterkt.
Eet smakelijk!