GEVOLGELTESTOOF MET GEGRILDE GROENTEN

Bij een stoofpotje denk je misschien al snel aan de winter. Maar ook in de zomer of de nazomer kun je makkelijk een lekkere stoofpot in je Big Green Egg maken. Het ligt er maar net aan welke ingrediënten je gebruikt voor het stoven. In dit recept, op basis van kip, groenten en witte wijn, gril je de kip en de groenten eerst op het gietijzeren rooster van je kamado. Daardoor krijgt de zonnige stoof nog meer smaak. Daarna kun je het werk aan de Dutch Oven overlaten en na ruim een half uurtje stoven kun je al aan tafel!

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

GEVOGELTESTOOF

– 8 kipkarbonades
– 2 teentjes knoflook
– 1 takje tijm
– 1 takje rozemarijn
– 4 el olijfolie
– 200 g Puy-linzen
– 4 kleine winterpenen
– 2 plakken knolselderij van ca. 2 cm dik
– 4 uien
– 100 g chorizo
– 400 ml witte wijn
– 1 l gevogeltebouillon
– 1 bosje platte peterselie
– 1 el aardappelzetmeel

VOORBEREIDING

Haal de kipkarbonades uit de koelkast. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Ris de blaadjes van het takje tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Wrijf de kipkarbonades in met 2 eetlepels van de olijfolie, de knoflook, tijm en rozemarijn. Laat de kip ca. 1 uur in de koelkast marineren.

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 200 °C.

Breng intussen de linzen in 300 milliliter water aan de kook. Giet ze af zodra het water kookt en zet apart. Schil de winterpenen en de knolselderij en pel en halveer de uien. Snijd de chorizo in kleine blokjes. Haal de kip uit de koelkast.

BEREIDING

Bestrijk de winterpenen, plakken knolselderij en uien met de rest van de olijfolie. Leg de kipkarbonades en de groenten op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril de kip en de groenten ca. 5 minuten. Keer de kip en de groenten om en gril ze nogmaals 5 minuten.

Haal de kip en de groenten uit de EGG. Verwijder het rooster, leg de Stainless Steel Grid in de EGG en zet hier de ovale Green Dutch Oven op om voor te verwarmen. Snijd intussen de groenten in grove stukken.

Voeg de kip, de groenten, de linzen en de chorizo aan de Dutch oven toe. Sluit de deksel van de EGG en bak ca. 10 minuten; schep het groentemengsel af en toe om.

Blus af met de witte wijn en breng aan de kook. Warm intussen de gevogeltebouillon op en voeg deze toe aan de pan als de wijn kookt. Breng de temperatuur van de EGG naar 140 °C en laat de stoofpot ca. 35 minuten pruttelen. Pluk intussen de blaadjes van de peterselie en snijd ze fijn.

Maak een papje van het aardappelzetmeel en een eetlepel water. Haal de Dutch oven uit de Big Green Egg en roer het papje door de stoof zodat het vocht iets zal binden. Voeg peper en zout naar smaak en de peterselie toe en zet de pan op een vuurvaste ondergrond op tafel.

Eet smakelijk!