KARBONADE MET APPEL-UIENCHUTNEY

Karbonade op de Big Green EGG grillen? Het wordt nog lekkerder met een homemade chutney van je EGG erbij. Dit sappige vlees met schitterende grillstrepen voor extra smaak in combinatie met uienchutney met appel is een match made in heaven.

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

KARBONADES

  • 4 varkensschouderkarbonades (2 cm dik)
  • 2 el olijfolie
  • fleur de sel

CHUTNEY

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 friszure appels, bijvoorbeeld Granny Smith
  • 2 zoete uien
  • 30 g ongezouten boter
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 250 g donkere basterdsuiker
  • 2 el scherpe mosterd
  • 10 takjes tijm


Mosterdcress of andere pittige cress (optioneel)

VOORBEREIDING

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en de Cast Iron Grid, tot 180 °C.

Pel intussen voor de chutney de knoflook en hak de teentjes fijn. Pel en snipper de uien. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.

BEREIDING

Plaats de Cast Iron Skillet op het gietijzeren rooster. Smelt de boter in de pan en fruit hierin de knoflook aan.

Voeg de appelblokjes en de uien samen met de witte wijnazijn, de basterdsuiker, de mosterd en de tijm toe. Laat de chutney ca. 40 minuten rustig garen; roer af en toe sluit na elke handeling de deksel van de EGG.

Haal de skillet uit de EGG en verwijder de takjes tijm. Verwijder het rooster en de convEGGtor en leg het rooster terug. Breng de temperatuur van de EGG naar 230 °C. Wrijf intussen de schouderkarbonades in met de olijfolie.

Leg de karbonades op het rooster en gril ze ca. 1 minuut. Draai het vlees een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 1 minuut. Keer de karbonades en gril nogmaals 2 x 1 minuut.

Haal de karbonades uit de EGG en wikkel ze losjes in aluminiumfolie. Laat ze 5 minuten op kamertemperatuur rusten. Schep intussen de chutney in een pot of een schaaltje en garneer eventueel met de mosterdcress.

Bestrooi de karbonades met zwarte peper en fleur de sel en serveer met de appel-uienchutney van de Big Green Egg.

Tip:
Lekker met frisse salade met bijvoorbeeld veldsla, bietjes en rettich.

Eet smakelijk!