Montage op locatie voor slechts €50,00 binnen een straal van 50 kilometer rond Eindhoven

KERSTBROOD MET AMANDELSPIJS

Bij het kerstontbijt of de brunch mag een kerstbrood niet ontbreken. En brood dat bak jij natuurlijk zelf in je Big Green Egg. Ook deze kerststol bak jij in je kamado, zodat het brood nog lekkerder wordt. Meester Boulanger Hiljo Hillebrand legt je stap voor stap uit hoe je dit doet. Zorg ervoor dat je eiwitrijke bloem gebruikt met een eiwitgehalte van 13,5%. Het glutenpoeder is een eiwitpoeder om de bloem te versterken. Online is het, net als de gekonfijte sinaasappelschil, goed verkrijgbaar. Dus haal die ingrediënten snel in huis en steek de houtskool maar aan!

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

VOORDEEG

– 250 g volle melk
– 75 g water
– 50 g verse gist
– 500 g eiwitrijke bloem T45

VULLING

– 400 g rozijnen
– 100 g krenten
– 100 g gebrande amandelen en/of hazelnoten
– 100 g orangeade (gekonfijte sinaasappel) 4 x 4 mm

DEEG

– 100 g zachte boter
– 65 g kristalsuiker
– 50 g vers ei
– 12 g zout
– 10 g honing
– 15 g glutenpoeder
– 2½ fijngeraspte sinaasappelschil
– 2½ fijngeraspte citroenschil
– 2½ g vanillemerg
– 2½ g gemalen kaneel

SPIJSVULLING

– 360 g amandelspijs

OOK NODIG

– 1 ei
– 50 g boter
– poedersuiker (optioneel)

VOORBEREIDING

Schenk voor het voordeeg de melk en het water in de mengkom van een standmixer. Verkruimel de gist boven de kom en los dit al roerend op. Meng de tarwebloem erdoor en laat het voordeeg ca. 30 minuten staan zodat de gist de tijd krijgt om actief te worden. Doe intussen voor de vulling de rozijnen en de krenten in een kom. Verwarm een pannetje water tot 40 °C en schenk zoveel van het water in de kom dat de rozijnen en de krenten onder staan. Laat ze minstens 15 minuten wellen.

Snijd voor het deeg de boter in blokjes. Voeg alle ingrediënten voor het deeg aan de kom met het voordeeg toe en kneed met de mixer met deeghaak op medium snelheid tot een soepel en elastisch deeg met een temperatuur van 26 °C. Deze kun je meten met de Instant Read Thermometer. Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.

Giet de krenten en de rozijnen af en kneed ze met de overige ingrediënten voor de vulling door het deeg totdat de vulling goed met het deeg is gemengd.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken van elk ongeveer 450 gram en bol deze op. Leg ze op de naad op je werkblad, dek af met plasticfolie en laat ca. 20 minuten rijzen.

Druk de lucht uit de deegbollen en bol ze op in een puntvorm. Dek opnieuw af met plasticfolie en laat nogmaals 20 minuten rijzen.

Verdeel voor de spijsvulling de amandelspijs in twee porties van elk 180 gram en vorm hier cilinders van. Maak met behulp van een rolstok in elk deeg in de lengte een flinke inkeping en leg hier een cilinder van amandelspijs in. Vouw het deeg dubbel over de spijs heen. Dek de stollen af met plasticfolie en laat 20 minuten rijzen. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met convEGGtor, de Stainless Steel Grid, en de Baking Stone tot een temperatuur van 200 °C.

BEREIDING

Klop het ei los en bestrijk hier de stollen mee. Leg ze op de hete Baking Stone en sluit de deksel van de EGG. Bak de stollen in 30-40 minuten goudbruin en gaar. De stollen zijn gaar als deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 94-96 °C, deze kun je meten met de Instant Read Thermometer. Mocht de bovenkant van de stollen tijdens het bakken te snel kleuren, dan kun je de stollen afdekken met een stuk bakpapier.

Verwarm als de stollen bijna klaar zijn de boter in een steelpannetje op laag vuur totdat de boter is gesmolten en de eiwitten zich van het vet splitsen. Schenk het heldere vet (geklaarde boter) voorzichtig uit het pannetje in een schaaltje zodat de troebele eiwitten in het pannetje achterblijven.

Haal de stollen uit de Big Green Egg en bestrijk deze met de geklaarde boter.

Bestuif de afgekoelde kerststollen eventueel met poedersuiker.

Eet smakelijk!