KOKEN MET GIETIJZER
Zo haal je alles uit je gietijzeren accessoires
Waarom is gietijzer zo’n mooi product?
Waarvoor gebruik je een gietijzeren rooster?
Grillen is een snelle kooktechniek. De ingrediënten worden op het rooster direct boven de hitte van de houtskool gegaard. Het wordt dan ook wel de directe methode of directe grillmethode genoemd. Bij grillen garen je ingrediënten door de gloed van de houtskool en de warmte van het rooster (contacthitte). Bij een Big Green Egg maak je bij grillen ook gebruik van convectiewarmte, in de vorm van de airflow binnen je EGG en de weerkaatsing van de warmte door de keramiek. Het is dan ook belangrijk om de deksel na elke handeling te sluiten en je rooster nooit helemaal vol te leggen. Hierdoor behoud je de gewenste temperatuur en belemmer je de airflow niet.
Grillen doe je over het algemeen bij een temperatuur tussen de 180 en 250 °C. Door de hoge temperatuur krijgt vlees een lekkere bruine buitenkant en blijft de binnenkant lekker sappig en mals. De hitte die het rooster afgeeft zorgt voor mooie grillstrepen, of een schitterende grillruit.
Het verschil tussen gietijzer en rvs
Het rvs-rooster gebruik je bijvoorbeeld voor de indirecte methode, waarbij je de convEGGtor inzet, en voor de bereiding van kwetsbaardere vissoorten. Een rvs-rooster plakt namelijk minder, wat prettiger is bij delicate stukken vis.
Een ander groot verschil tussen een gietijzeren rooster en een rvs-rooster is dat gietijzer brozer is. Gebruik daarom altijd de Cast Iron Grid Lifter om je gietijzeren rooster in je Big Green Egg te leggen en eruit te halen. Doordat het rooster wordt verankerd is het risico op vallen, en daarmee een breuk in je rooster, vele malen kleiner.
De voordelen van een gietijzeren braadpan
Naast het gietijzeren rooster breid je met een Dutch oven de veelzijdigheid van je Big Green Egg enorm uit. Je kunt deze gietijzeren pan gebruiken om in te koken en te stoven, maar ook om in te (roer)bakken, te braden of zelfs een brood of cake in te bakken. Ook hierbij speelt de goede en geleidelijke warmteoverdracht van het materiaal een belangrijke rol. En ga je nog niet gelijk aan tafel? Met de deksel op de pan blijft de inhoud nog lang warm.
Gebruik je een Dutch oven in combinatie met een kamado? Plaats de deksel van de pan er dan liever niet de hele bereidingstijd op. Juist door deze (al dan niet gedeeltelijk) weg te laten krijgt je bereiding die extra lekkere smaak waar de Big Green Egg zo bekend om staat.
Wel of niet geëmailleerd gietijzer?
De keuze tussen een geëmailleerde Dutch oven of een niet-geëmailleerd exemplaar is heel persoonlijk. Dankzij het broze materiaal neemt de niet-geëmailleerde Dutch oven steeds heel subtiel de smaken op van de ingrediënten die je erin bereidt. Hoe vaker je de pan gebruikt, hoe meer smaak deze tijdens je kooksessie afgeeft.
Een geëmailleerde Dutch oven is iets makkelijker in gebruik. Met name wat onderhoud betreft. Dankzij het email kun je de pan, en de deksel, met een sopje afwassen en je pan is weer klaar voor gebruik. Geëmailleerd gietijzer roest niet en het neemt geen smaak op. Hoewel dat laatste, zoals eerder vernoemd, ook vaak als pluspunt wordt gezien. Op het onderhoud van een niet-geëmailleerde Dutch oven komen we later terug.
Overige accessoires van gietijzer
De voordelen van gietijzer komen ook bij andere accessoires goed van pas. Zo is er de tweezijdige Cast Iron Plancha Griddle om op te bakken of kwetsbare producten op te grillen. De Cast Iron Skillet is een heerlijke gietijzeren bak- en braadpan met lage opstaande rand. Bij beide heb je weer profijt van het feit dat gietijzer de warmte zo goed opneemt en afgeeft.
Hetzelfde geldt voor de Cast Iron Sauce Pot met saus of glaze. In dit handige steelpannetje blijft de inhoud relatief lang warm. De Cast Iron Satay Grill, dé tool om spiesen te grillen, heeft dezelfde voordelen als het gietijzeren rooster. Met als groot voordeel dat je stokjes en je vingers nooit meer verbranden.
De gietijzeren rEGGulator en de apart verkrijgbare Rain Cap zijn een verhaal apart. De goede warmteoverdracht van gietijzer speelt hierbij tenslotte geen enkele rol. De reden waarom deze robuuste luchtregelaar en het hierbij passende afdak van gietijzer zijn gemaakt is simpel: gietijzer vervormt in tegenstelling tot veel andere materialen niet. Zelfs niet als je bij hoge temperatuur bijvoorbeeld een pizza bakt of tijdens een hele lange kooksessie. Dankzij de speciale coating zijn de rEGGulator en de Rain Cap onderhoudsarm en kunnen ze weer en wind doorstaan.
Hoe maak je gietijzer schoon?
Het schoonmaken van gietijzer lijkt ingewikkelder dan het is. Om roestvorming te voorkomen en je gietijzeren producten als nieuw te houden zijn er een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
Onbehandeld gietijzer houdt niet van vocht, en al helemaal niet van zeep. Net als het de smaak van de ingrediënten opneemt, kan het ook de geur en smaak van zeep opnemen. Het is dan ook niet nodig om je rooster af te wassen. Borstel het rooster als het nog warm is schoon met een hiervoor bestemde borstel. Hierdoor verwijder je eventuele achtergebleven etensresten. Vet het rooster daarna met behulp van een prop keukenpapier en een barbecuetang in met plantaardige olie zoals zonnebloem- of arachideolie. De eventuele laatste restjes en roetdeeltjes veeg je hiermee af. Je rooster is nu schoon, ingevet en klaar voor volgend gebruik.
Gietijzeren pannen kun je afwassen. Gebruik hiervoor enkel warm water en droog je pan goed af. Vet de pan eventueel in met plantaardige olie. Zet vervolgens op het rooster in je nog warme EGG zodat de pan volledig kan drogen.
Hoe moet je gietijzer onderhouden?
Gietijzer seasonen
Eet smakelijk!