LOW & SLOW GEGAARDE BRISKET

Brisket is een ontzettend mooi stuk vlees om op de Big Green Egg te bereiden, maar tegelijkertijd is het ook een flinke uitdaging om de brisket perfect te garen. Brisket is namelijk taai werkvlees uit de borst van het rund. Daarnaast bestaat een hele brisket, ook wel een whole packer genoemd, uit twee verschillende spieren: de flat en de point. De flat is veel magerder dan de point en dat maakt de bereiding van dit vlees nog complexer. Maar wanneer je een graangevoerde brisket koopt en deze Amerikaanse klassieker op de juiste manier low en slow op je kamado gaart, is het resultaat botermals en ontzettend smaakvol!

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

BRISKET

1 graangevoerde brisket (whole packer, flat en point) van 5-6 kg

RUB

– 10 g jeneverbessen
– 25 g zwarte peperkorrels
– 30 g mosterdzaad
– 12 g venkelzaad
– 10 g komijnzaad
– 30 g gerookte paprikapoeder (zoet)
– 30 g madras kerriepoeder
– 20 g knoflookgranulaat
– 10 g gemalen nootmuskaat
– 10 g gemalen gember
– 3 g gemalen kruidnagel
– 300 g fijn zeezout
– 250 g donkere basterdsuiker

VOORBEREIDING

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot een temperatuur van 150 °C.

Maal of wrijf intussen voor de rub de jeneverbessen, de zwarte peperkorrels, het mosterdzaad, het venkelzaad en het komijnzaad in een specerijenmolen, een koffiemolen of een vijzel fijn. Meng de fijngewreven specerijen met de overige ingrediënten voor de rub.

Trim de brisket door eventuele losse stukjes vlees en overtollig vet af te snijden zodat je een mooi, gelijkmatig stuk vlees hebt.
Wrijf de brisket rondom royaal in met de rub; bewaar de rest van de rub voor later gebruik in een afgesloten bakje.

BEREIDING

Leg 6 Hickory Wood Chunks tussen de gloeiende houtskool. Plaats de convEGGtor, zet hier de Rectangular Drip Pan (of een Disposable Drip Pan) op en leg de Stainless Steel Grid in de EGG. Leg de brisket op de vetkant op het rooster en steek de pen van de Dual Probe Remote Thermometer tot in de kern van het vlees. Sluit de deksel van de EGG en stel de kerntemperatuur van de brisket in op 70 °C. Breng de temperatuur van de EGG naar 100 °C en laat de brisket ca. 5½ uur garen totdat de ingestelde kerntemperatuur is bereikt en het vlees een mooie bark heeft.

Haal de brisket uit de EGG en verpak het vlees in butcher paper. Steek de pen van de kernthermometer opnieuw in het vlees en sluit de deksel van de EGG.

Stel de kerntemperatuur in op 95 °C en laat de brisket ca. 5½ uur langer garen totdat deze is bereikt.

Haal de brisket uit de EGG en leg deze in het butcher paper in een koelbox, dit zorgt voor een isolerend effect waardoor de brisket warm blijft. Laat de brisket minstens 1 uur rusten voordat je deze aansnijdt.

Snijd de brisket aan en serveer bijvoorbeeld met gepofte of gegrilde groenten.

Eet smakelijk!