Oosterschelde-kreeft Thermidor

Ook de echte klassiekers maak jij natuurlijk in je Big Green Egg, zoals deze Kreeft Thermidor. Het basisingrediënt in dit recept is de Oosterscheldekreeft, een unieke soort die wereldwijd bekend staat om zijn heerlijke smaak. Doordat jij de kreeft in je kamado bereidt, geef je deze Franse klassieker nog meer smaak.

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

COURTBOUILLON

– 200 g winterpeen
– 200 g venkel
– 2 uien
– 200 g prei
– 200 g knolselderij
– 20 witte peperkorrels
– 20 groene kardemompeulen

SAUS

– 1 sjalot
– 10 dragonblaadjes
– 1 el roomboter
– 1 el bloem
– 1 el cognac
– 200 ml koude visbouillon
– 1 el grove mosterd

KREEFT

– 2 Oosterscheldekreeften van ca. 500 g
– 2 tomaten
– 1 el olijfolie
– 100 g zeekraal
– 40 g geraspte Parmezaanse kaas

VOORBEREIDING

Snijd voor de courtbouillon de groenten in grove stukken. Kneus de peperkorrels en de kardemompeulen. Doe alle ingrediënten in een grote pan, voeg 4½ liter water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 minuten trekken.

Steek intussen de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 230 °C. Pel en snipper voor de saus de sjalot en snijd de dragonblaadjes fijn. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de sjalot toe en bak deze glazig. Roer de bloem erdoor en laat deze roux op laag vuur ca. 5 minuten garen. Blus af met de cognac en de visbouillon en laat zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. Meng de mosterd en de dragon door de saus en voeg peper en zout naar smaak toe. Zet de saus apart.

Schenk de courtbouillon door een zeef.

BEREIDING

Breng de courtbouillon in een grote pan aan de kook. De bouillon moet blijven koken als je de kreeft toevoegt, kook daarom 1 kreeft tegelijk. Voeg de kreeft toe en kook deze 3 minuten. Schep uit de pan en kook de volgende kreeft. Je kookt de kreeft korter dan de richtlijn van 1 minuut per 100 gram omdat de kreeft nog wordt gegratineerd in de Big Green Egg.

Halveer de kreeften in de lengte en verwijder het darmkanaal. Haal het kreeftenvlees in zijn geheel uit de halve pantsers en leg ze apart. Spoel de pantsers schoon.

Ontvel de tomaten. Halveer ze, schep het zaad eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de tomaat aan met de olijfolie en peper naar smaak. Verdeel de zeekraal en de tomaat over de pantsers. Leg het kreeftenvlees uit de linkerhelften van de pantsers met de rode kant naar boven terug in de rechterhelften en vice versa. Verdeel de saus over de kreefthelften en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas.

Leg elke kreefthelft op het pantser op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gratineer de kreefthelften 5-6 minuten.

Haal de kreefthelften uit de EGG en serveer ze direct.

Eet smakelijk!