PICANHA BURGER MET CHEDDAR EN GEGRILDE UI
Een hamburger maken kun je heel goed doen van picanha, oftewel het staartstuk. Zo kun je een overheerlijke homemade hamburger bakken op de Big Green Egg. Het vlees moet koud zijn voordat je het in de vleesmolen maalt, snijd dit ruim van tevoren in blokjes en leg het een uurtje in de koelkast. Als je de hamburgers hebt gevormd laat je ze nog even koelen zodat de burgers steviger worden voordat je ze op de kamado grilt. Wil je voor je kooksessie snel je eigen burger maken? Doe dit dat alvast van tevoren met dit hamburger recept.
VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:
INGREDIENTEN
VOOR DE BURGER
- 750 g staartstuk met vetlaag
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 2 el olijfolie
- ½ el Madras kerriepoeder
- ½ el gerookte paprikapoeder (zoet)
- 1 eidooier
- 4 el paneermeel
VOOR DE SALADE
- 4 blaadjes ijsbergsla
- 1 tomaat
- 1 grote augurk
- 6 groene olijven zonder pit
- 1 el mayonaise
OOK NODIG
- 1 grote witte ui
- 1 el olijfolie
- 4 plakken cheddar
- 4 hamburger broodjes
VOORBEREIDING
Snijd voor de burger het staartstuk in blokjes van ca. 3 x 3 cm. Leg ze ongeveer 1 uur afgedekt in de koelkast.
Steek intussen de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 200 °C. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook.
Bestrijk de paprika met 1 eetlepel van de olijfolie en leg deze op het rooster. Plaats de Cast Iron Skillet (Small) ernaast en verwarm hier de rest van de olijfolie in. Voeg de sjalot, de ui, de kerrie- en paprikapoeder aan de skillet toe en sluit de deksel van de EGG. Bak de sjalot en de knoflook totdat de sjalot glazig is en pof de paprika ca. 15 minuten totdat de schil rondom geblakerd is; keer de paprika hiervoor tijdens het poffen af en toe.
Laat de sjalot en de knoflook afkoelen. Haal de paprika uit de EGG en laat deze in een dichte plasticzak afkoelen.
Verwijder het vel, de steel en de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maal het vlees met de vleesmolen met een grove plaat tot gehakt. Kneed de afgekoelde sjalot, knoflook en paprika met de eidooier en de paneermeel met peper en zout naar smaak door het gehakt. Vorm er 4 hamburgers van en leg ze 1 uur in de koelkast.
Snijd intussen voor de salade de ijsbergsla, de tomaat en de augurk in dunne reepjes. Snijd de olijven in dunne ringetjes. Meng alle ingrediënten voor de salade en bewaar afgedekt in de koelkast.
BEREIDING
Haal het rooster uit de EGG en leg de Cast Iron Grid erin. Breng de temperatuur naar 210 °C en zorg dat het rooster goed heet is voordat je gaat grillen. Pel intussen de witte ui en snijd deze in 4 plakken van ongeveer 1 cm dik.
Bestrijk de hamburgers en de plakken ui met de olijfolie. Leg de hamburgers en de plakken ui op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril ze ca. 2 minuten. Draai de hamburgers een kwartslag, keer de ui om en gril nogmaals 2 minuten.
Keer de hamburgers om, haal de plakken ui even uit de EGG. Gril de burgers nogmaals 4 minuten en draai na 2 minuten weer een kwartslag voor een mooie grillruit. Leg de laatste minuut op elke hamburger een plak cheddar en een plak gegrilde ui. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG. Halveer intussen de hamburger broodjes.
Beleg de onderkant van elk broodje met de salade en leg hier een hamburger met gegrilde ui op. Dek af met de bovenkant van de hamburger broodjes.
Eet smakelijk!