TOURNEDOS MET SPEK EN TUINKRUIDEN

De tournedos snijd je van ossenhaas. Voor dit recept heb je daar een deel van nodig, namelijk 800 gram. Bij voorkeur van het dikkere middenstuk, de chateaubriand. Wanneer je een hele ossenhaas koopt kun je de kop en de punt van de ossenhaas weer voor andere recepten gebruiken. De punt wordt vaak gebruikt om ossenhaaspuntjes van te snijden. Ideaal om een lekkere ossenhaasspies mee op je Big Green Egg te grillen.

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

TOURNEDOS

  • 1 stuk ossenhaas van 800 g, ontvliesd
  • 8 langwerpige plakjes ontbijtspek
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • Slagerstouw

VOORBEREIDING

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de Cast Iron Grid, tot een temperatuur van 220 °C.

Snijd intussen de ossenhaas in 4 mooie, gelijke tournedos. Wikkel om de zijkant van elke tournedos 2 plakjes ontbijtspek en bind deze op met slagerstouw.

Snijd de takjes tijm en rozemarijn in stukjes en steek ze in de tournedos. Besprenkel de tournedos aan beide kanten met de olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak.

BEREIDING

Leg de tournedos met de kruiden naar boven op het rooster en gril het vlees ca. 3 minuten. Draai de tournedos een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 3 minuten. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.

Keer de tournedos om en gril nogmaals 2 x ca. 3 minuten tot deze een kerntemperatuur tussen de 48 en 52 °C heeft bereikt voor een medium-rare garing. Je kunt de kerntemperatuur controleren met de Instant Read Digital Thermometer.

Haal de tournedos uit de EGG en laat ze, losjes afgedekt met aluminiumfolie, ca. 5 minuten rusten.


TIP

Je kunt de tournedos serveren met bijgerechten naar keuze, zoals gegrilde groenten en hasselback aardappels. Maak dan eerst de aardappels, gril daarna de groenten en tenslotte de tournedos. Als de tournedos rust kun je de aardappels en de groenten nog even opwarmen.

Eet smakelijk!