Montage op locatie voor slechts €50,00 binnen een straal van 50 kilometer rond Eindhoven

VARKENSKROON MET GEPOFTE GROENTEN

Wil je een keer echt uitpakken en de tafel vol met lekkers zetten?

Dit recept voor op de Big Green Egg bestaat uit veel verschillende componenten die je bijna allemaal tegelijk op je kamado kunt garen. Maak de kroon eventueel helemaal van tevoren, want dat is het meeste werk. 
Daarna is het vooral een kwestie van geduld hebben totdat dit feestelijke gerecht klaar is.

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

VARKENSKROON

 • 1 streng spareribs
 • 400 g buikspek
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el ongezouten
 • pistachenoten
 • 1 ei
 • ½ tl gemalen komijnzaad
 • ½ tl gemalen venkelzaad

POMPOEN

 • 1 muskaatpompoen
 • 200 ml wortelsap
 • 1 el olijfolie
 • 150 g couscous

GROENTEN

 • 8 oranje wortels
 • 2 el olijfolie
 • 4 oranje zoete aardappels

VOORBEREIDING

Verwijder voor de varkenskroon het vlies aan de holle kant van de sparerib. Snijd de streng na 9 beentjes door; dit is het gedeelte wat je voor de kroon gebruikt. Snijd de holle kant van de sparerib in de lengte in; deze ondiepe snee is een hulpmiddel. Schraap de bovenkant van de beentjes (boven de snee) schoon zodat ze los in het vlees komen te zitten. Trek de beentjes voor de helft volledig los uit het vlees zodat ze naar boven staan. Snijd het vlees tussen de omhoogstaande beentjes uit.

Snijd ook het vlees van het stukje sparerib wat je overhoudt tussen de beentjes uit. Snijd dit vlees in blokjes.
Snijd het buikspek in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Leg het al het vlees ca. 1 uur in de koelkast zodat het goed doorgekoeld is voordat je er gehakt van draait.

BEREIDING

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid, tot een temperatuur van 140 °C.

Pel intussen voor de varkenskroon de knoflook en hak het teentje fijn. Hak de pistachenoten fijn. Draai de blokjes vlees in een vleesmolen tot grof gehakt. Voeg de knoflook, de pistachenoten, het ei, de specerijen en peper en zout naar smaak toe. Kneed deze goed door het gehakt en vorm er een bal van.

Wikkel de schoongemaakte sparerib om het gehakt zodat de beentjes naar buiten wijzen. Bind de kroon op met slagerstouw en plaats deze in de Cast Iron Skillet (Small). Zet de skillet op het rooster en steek de pen van de Dual Probe Remote Thermometer tot in de kern van de varkenskroon. Sluit de deksel van de EGG en stel de kerntemperatuur in op 75 °C.

Snijd intussen voor de pompoen het kapje van de muskaatpompoen. Schep het zaad er met een lepel uit. Schil voor de groenten de wortels. Leg 4 vellen aluminiumfolie neer en leg op elk vel 2 wortels. Bestrooi ze met peper en zout en besprenkel met de olijfolie. Vouw de folies goed dicht. Was de zoete aardappels en dep ze droog.

Leg de zoete aardappels naast de kroon in de skillet en zet de pompoen er ondersteboven naast. Leg de folies met de wortels ook op het rooster. Sluit de deksel van EGG en laat ca. 30 minuten garen.

Haal de pakketjes met de wortels uit de EGG en verwijder voorzichtig de folies. Leg de wortels in de skillet bij de varkenskroon en de aardappels. Laat ca. 10 minuten langer garen totdat de aardappels en wortels gaar zijn en de kerntemperatuur van de varkenskroon is bereikt. Breng intussen voor de pompoen het wortelsap met de olijfolie in een pannetje aan de kook. Strooi de couscous in een kom en schenk er zoveel van het kokende wortelsap over zodat deze net onder staat. Roer door en dek de kom af met plasticfolie. Laat ca. 5 minuten staan.

Haal de pompoen en de skillet met de varkenskroon, de zoete aardappels en de wortels uit de EGG. Roer de couscous met een vork los en vul hier de pompoen mee. Plaats de varkenskroon op de pompoen. Halveer de zoete aardappels in de lengte en serveer deze met de wortels en de appelbommetjes (dit recept volgt volgende week!) bij de varkenskroon.

Eet smakelijk!