ZEEBAARS IN ZOUTKORST

Heb je wel eens vis in zoutkorst gemaakt? Met deze zeebaars in zoutkorst van de Big Green Egg zet jij tijdens de feestdagen echt een cadeautje op tafel. Je gasten zien namelijk pas wat zij gaan eten op het moment dat je de zoutkorst open hakt, sensatie gegarandeerd! Door de zeebaars met zoutkorst in je kamado te garen, wordt de vis zijdezacht. De groenten geven subtiel hun smaken af en zorgen voor nog meer sappigheid. Je eet alleen de zeebaars omdat de groenten door de korst te zout gaan smaken.

VOLG ONS OOK OP ONZE SOCIALS OM DE NIEUWSTE GERECHTEN & TIPS UP TO DATE TE HEBBEN:

INGREDIENTEN

ZEEBAARS

– 1 zeebaars 1,5 kg  of 2 zeebaarsfilets met huid van 300-400 g per stuk
– 1 ui
– 100 g wortel
– 100 g prei
– 3 el olijfolie
– ½ el madras kerriepoeder
– 50 ml bourbon

ZOUTKORST

– 8 teentjes knoflook
– 2 takjes tijm
– 1 takje rozemarijn
– 1,5 kg grof zeezout
– 150 ml eiwit (ongeveer 5 eiwitten)

VOORBEREIDING

Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 220 °C.

Fileer intussen de zeebaars als je een hele vis hebt gekocht; laat hierbij de huid zitten.

Pel de ui en snijd in halve dunne ringen. Maak de wortel en de prei schoon en snijd ze in dunne reepjes. Pel, voor de zoutkorst, de knoflook. Ris de blaadjes van de takjes tijm en de naaldjes van het takje rozemarijn. Hak de knoflook en de kruiden fijn en meng ze met het zout en het eiwit.

BEREIDING

Verwarm de olijfolie in de Cast Iron Skillet op het rooster. Voeg de gesneden groenten toe, bestrooi ze met de kerriepoeder en bak de groenten 2-3 minuten totdat ze zacht beginnen te worden, maar nog niet gaar zijn! Schep de groenten tijdens het bakken af en toe om en blus af met de bourbon.

Knip intussen een cirkel van bakpapier die op de Baking Stone past en leg deze op de koude steen. Verdeel een laag van ongeveer 2 centimeter van het zoutmengsel over het bakpapier op de Baking Stone met een iets grotere afmeting dan de zeebaars of zeebaarsfilets. Haal de skillet met de groenten uit de EGG en verdeel een laagje van de groenten over het zout. Leg de zeebaars in zijn geheel op de groenten, of leg een zeebaarsfilets op de huid op de groenten en leg hier de tweede filet met de huid naar boven op. Dek af met de rest van de groenten en dek deze af met de rest van het zoutmengsel; zorg ervoor dat deze laag zout overal ongeveer even dik is en druk het zout aan.

Leg de Baking Stone met de vis in zoutkorst op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Bak de zeebaars in ca. 45 minuten gaar.

Haal de Baking Stone met de zeebaars in zoutkorst voorzichtig uit de EGG en leg met behulp van het bakpapier voorzichtig op een schaal of plank. Laat ongeveer 10 minuten rusten.

Hak de zoutkorst, bijvoorbeeld met de botte kant van het lemmet van een koksmes, aan tafel open. Verwijder het zout en de groenten, haal voorzichtig de huid van de zeebaarsfilets af en verdeel de zeebaarsfilet over de borden. Serveer eventueel met gepofte aardappel en antiboise of een ander bijgerecht naar keuze.

Eet smakelijk!